Het ontstaan van kangoeroeën

Mijn naam is Danielle Kempers. Sinds 1999 ben ik werkzaam als Neonatologieverpleegkundige en heb ik een eigen babypraktijk opgericht. In mijn praktijk kun je naast advies en coaching dan ook terecht voor diverse cursussen die helpen om je kindje een fijne babytijd te geven. Daarnaast ben ik in juni 2022 gestart met Babyspa Happiest Baby. Veel ouders bezoeken tegenwoordig een babyspa met hun kindje, en hoe fijn is het dan dat je direct een professioneel advies over je kindje kunt krijgen?

Als 22 -jarige zette ik mijn eerste stappen op een Neonatologie afdeling. Ik was aangenomen in het Sophia Kinderziekenhuis om de opleiding Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige te gaan volgen. Dat ik daarvoor vanaf de kop van Noord-Holland naar Rotterdam moest verhuizen nam ik op de koop toe. Eindelijk kon ik mijn droom waar gaan maken. Dit was namelijk precies de reden waarom ik voor een opleiding verpleegkunde had gekozen. Vanaf de eerste dag op de afdeling was ik gefascineerd door het feit dat zulke kleine
kindjes toch juist zulke grote persoonlijkheden konden hebben. Hoe je tegen een kindje praat en hoe je hem aanraakt bleek een wereld van verschil te maken. Een van de eerste dingen die ik op de afdeling leerde was het belang van kangoeroeën (of buidelen). Eerlijk gezegd had ik er echt nog nooit van gehoord.

Deze methode werd in 1978 uit pure noodzaak ontstaan. Een ziekenhuis in Bogota, Columbia kampte met een tekort aan couveuses en enorm hoge sterftecijfers. Om de baby’s toch warm te kunnen houden, werden ze op de blote borst van hun moeder gelegd. Bij toeval ontdekte men toen dat dit een positief effect had op zowel de baby als de moeder. Zelfs zo
positief dat de sterftecijfers afnamen en baby’s vaak eerder met ontslag naar huis konden. Al snel verspreide dit nieuws zich ook naar de Westerse landen en werd er onderzoek gedaan naar deze methode. In 1986 werd het door Neonatoloog Richard van Leeuwen van het AMC voor het eerst in Nederland geïntroduceerd.

Met het buidelshirt van Womboo kunnen ouders hun pasgeboren baby gemakkelijk buidelen en dicht bij zich dragen. Dit biedt ouder en baby zoveel gemakken en voordelen. Het versterkt de binding tussen ouder en kind, zorgt voor een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de baby, het zorgt voor rust, helpt tegen reflux en krampjes.

Danielle Kempers

Babypraktijk Happiest Baby