In gesprek met: Arts-onderzoeker Deedee Kommers

Arts-onderzoeker Deedee Kommers over het belang van buidelen in combinatie met Womboo

Deedee Kommers is een vooraanstaand arts – onderzoeker uit Eindhoven met een grote voorliefde voor antwoorden. Op een zonovergoten dag op 8 mei hebben we met haar afgesproken in het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven.

Deedee Kommers in het kort.

In september 2006 wordt ze eerstejaars Geneeskundestudent in Utrecht. Niet zeker of ze dokter wilde worden, maar wel zeker dat ze zoveel mogelijk van het menselijk lichaam wilde leren begrijpen. Zes jaar later had ze dan ook genoten van alles wat ze had geleerd, maar wilde ze nog steeds veel meer weten.

In gesprek met een collega kwam de mogelijkheid om te gaan promoveren ter sprake. Het ging om een project met als doel de ouder-kind hechting te verbeteren op de neonatale intensive care unit van Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Een project waarvoor Deedee zich dus verplicht zou moeten verdiepen in de biologie van de hechting tussen ouders en hun ‘te vroeg’ geboren kinderen.

En uit dit project bleek dat het het “buidelen” van baby’s, oftewel huid-op-huid-contact van baby’s met de ouder een positieve invloed heeft op hun gezondheid.

Project ouder- kinderhechting

Het onderzoek van het Máxima medisch centrum in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven is geslaagd.

Een meerderheid van te vroeg geboren kinderen kampt in hun latere leven met gedrags- of gezondheidsproblemen. “Deze problemen kunnen worden aangepakt door de ouder-kind hechting te verbeteren”, aldus promovendus Deedee Kommers. Dit was ook het doel van haar onderzoek.

Om dit te kunnen doen, moest eerst worden onderzocht wat “hechting” precies is. Hierbij ontdekte Kommers dat buidelen niet alleen bijdraagt aan hechting, maar dat het huid-op-huid-contact ook het beste moment is om de hechting tussen ouder en hun (te vroeg) geboren kindje te meten.

Tijdens het buidelen werden kinderen op de blote borst van een van hun ouders gelegd en werden hierna toegedekt met de armen van de ouders of een deken. Hiermee wordt de buidel van een kangoeroe nagebootst.

De hypothese was dat de hoeveelheid oxytocine, ook wel bekend als het geluks- en knuffelhormoon, zou veranderen tijdens het buidelen. Kommers bekeek hiervoor het speeksel van de baby’s, aangezien hier de hoeveelheid oxytocine in is te zien. Ook werden de verschillen in het hartritme van te vroeg geboren baby’s voor, tijdens en na het buidelen bekeken.

Volgens Kommers waren meteen verschillen op te merken tussen de momenten in de couveuse en tijdens het buidelen. “Met zo’n parameter kun je mensen nog meer overtuigen dat er meer gebuideld moet worden”, zegt Kommers. Overduidelijk is namelijk dat het verlengen van de daadwerkelijke buidelduur de meest effectieve manier is om ouder-kind hechting te verbeteren.”

Proefschrift. Deedee kommers

www.deedeekommers.com

Womboo in relatie tot de onderzoeksresultaten

Womboo is hét draagshirt voor ouders met een pasgeboren baby tot 9 kilogram. Om te weten of Womboo ook een bijdrage kan leveren aan de ouder-kind hechting voor zowel prematuren baby’s als voldragen baby’s stelden we haar de volgende vragen:

  1. Uit je onderzoek blijkt het effect en belang van buidelen. Wat zijn de belangrijkste resultaten die je gezien hebt bij prematuren baby’s en het buidelen?

We hebben tijdens het onderzoek o.a. het hartritme gemeten. Een premature baby heeft moeite met het op peil houden van het hartritme, dit vertoont grote schommelingen. We hebben onderzocht wat het verschil is tussen een baby een uur in de couveuse en uur in ‘te buidelen’. Op het moment dat je baby in de buidel zit zien we een sterke daling van deze ritme schommelingen. Ook in het uur na het buidelen blijkt dat de baby veel rustiger is en de hartritme schommelingen kleiner zijn.

Co-regulatie wil zeggen dat je dingen zoals temperatuur, lichtinval of emoties niet helemaal individueel kunt regelen. Een pasgeboren baby kan dit zeker niet zelf, een baby heeft invloed van buitenaf nodig. Daar is het lijf van papa en zeker mama zeer geschikt voor. Wanneer je je baby op je borst legt is er een natuurlijke interactie tussen de lichaamswarmte van de ouder waardoor je baby ondersteunt wordt in het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Ook hebben we als resultaten geboekt dat baby’s minder huilden en dat ze langer en dieper slapen. Dit is natuurlijk goed voor het herstel van de hersenen.

  1. Op het moment dat de baby’s naar huis gaan hebben de ouders geen buidel meer. Kan Womboo hier een bijdrage aan leveren?

Absoluut, met het Womboo draagshirt kan de buidelperiode verlengt worden. Huid op huid contact vinden kinderen heerlijk en het maakt niet uit dat er ook kleding tussen zit. Het zorgt er toch voor dat de baby’s warmte voelen en de moeder ruiken, Womboo biedt hiervoor een perfecte oplossing.

  1. Geldt dit alleen voor prematuren baby’s of ook voor voldragen baby’s?

Voor alle baby’s. Er zijn zoveel verschillende baby’s, de een heeft baat bij een langere buidelperiode dan de andere baby. Maar de meeste baby’s vinden dragen/buidelen heerlijk en zullen direct rustig worden of zelfs in slaap vallen.

  1. In welk opzicht kan Womboo volgens jou een positieve bijdrage leveren aan de hechting tussen ouder en kind in de eerste paar maanden?

Ik ben voorstander van eigenlijk alle draagmethodes. Een draagdoek of draagzak zijn goede opties en Womboo is daarbij een hele innovatieve en handige oplossing voor jonge baby’s. De buidel is zeer geschikt om je baby makkelijk dicht bij je te hebben. Ik ben van mening dat dit sterk bijdraagt aan een goede hechting tussen ouder en kind.

  1. Hoe lang adviseer je om de baby te buidelen voor de beste ouder kind hechting?

Dit is afhankelijk van het kindje. Uiteraard is het zeer effectief om dit de eerste maanden te doen omdat baby’s dan vaak met verlatingsangst kampen. Daarom is het ook aan te raden om tijdens deze eerste maanden de baby bij de ouders in de slaapkamer te laten slapen. Van nature vinden kinderen het heel stressvol om gescheiden te zijn. Zeker met het handige draagshirt van Womboo is deze periode gemakkelijk zo lang mogelijk te maken.

  1. Is Womboo volgens jou een goed alternatief voor het buidelen/dragen van baby’s?

Ja absoluut. Het Womboo draagshirt draagt bij aan een goede hechting tussen ouder en kind. Daarnaast verlaagd het de drempel tot baby dragen omdat er niets geknoopt hoeft te worden. Het gemakkelijk aantrekken van het shirt is super fijn, de temperatuurregulatie van de baby wordt goed ondersteunt door de ventilerende stof in de buidel. Doordat je baby je hartslag hoort wordt zijn/haar eigen hartslag ook stabieler. Womboo zou zeker een goed alternatief kunnen zijn op de draagmethodes zoals deze er nu zijn op de markt.