In gesprek met: Kinderfysio Groei

Wij zijn Daniëlle en Maayke, 2 enthousiaste kinderfysiotherapeuten bij
Kinderfysiotherapie Groei! te Zoetermeer. In onze praktijk zien we veel ouders met hun pasgeboren baby, met uiteenlopende zorgvragen. Aangezien er steeds meer bekend wordt over de vele voordelen van het ergonomisch dragen van je kind, zijn we beide opgeleid tot draagconsulent. Wij maken daarbij gebruik van het dragen als middel om invloed te hebben op de zorgvraag.
Hoe mooi is het dan, dat met de Womboo het ergonomisch dragen nog eenvoudiger wordt gemaakt!

De voordelen van dragen bij enkele zorgvragen

 • Dragen en een voorkeurshouding: Bij een voorkeurshouding ligt de baby het grootste gedeelte van de tijd met zijn of haar hoofd 1 kant opgedraaid. Regelmatig is deze voorkeurshouding ook aanwezig in de gehele houding van het lijf. Als gevolg van het langdurig op 1 kant liggen, is de kans aanwezig dat er een afplatting van de schedel plaatsvindt, waardoor het nog lastiger wordt om het hoofd naar de andere kant te draaien.
  Om de voorkeurshouding te doorbreken, is het onder andere van belang dat de spierkracht en hoofdbalans symmetrisch gaat ontwikkelen. En om de vorm van het hoofdje weer rond te krijgen, is het belangrijk dat er geen druk op het achterhoofd komt op de plek van de afplatting.
  Door je kind te dragen, zoals in de Womboo, krijgt je kind tegelijkertijd de kans om de hoofdbalans te trainen. Daarbij kan je door het hoofd ondersteuningsflapje te gebruiken ervoor zorgen dat je kind naar de niet-voorkeurskant gaat kijken. En ook is er geen druk op het achterhoofd tijdens het dragen. Win-win-win dus.
 • Dragen en een onrustige of huilbaby: Bij onrustige baby’s of huilbaby’s is het altijd van belang te achterhalen wat de oorzaak is van hun gedrag. Er kan sprake zijn van overprikkeling. Baby’s hebben nog weinig tot geen mogelijkheden om zelf hun eigen prikkelverwerking te reguleren, daarvoor hebben ze de hulp van hun ouder nodig. Het reguleren van de alertheid en prikkelverwerking gaat voornamelijk via de zintuigen. Bij het gebruik van de Womboo zorgen meerdere zintuigen samen voor het bieden van rust en daarmee regulatie.
  * Middels de tast wordt warmte en stevige, diepe druk waargenomen.
  * Het gehoor hoort het vertrouwde geluid van de hartslag en de stem van moeder.
  * Ook de geur van moeder is het kind nog vertrouwd vanuit de baarmoeder.
  * Het zicht van de baby is nog volop in ontwikkeling; op korte afstand van moeder kan hij haar gezicht al goed onderscheiden en zo rust zoeken bij haar.
  * Middels de ritmische bewegingen ervaart ook het evenwichtssysteem rust en vertrouwdheid.

Enkele tips voor het gebruik van de Womboo

Om je kindje zo comfortabel mogelijk te dragen, voor zowel jezelf als je kind, zijn er wat ons betreft enkele tips die daarbij kunnen helpen.
* Zorg dat je, als je kindje eenmaal in de Womboo zit, goed zorgt voor de M-houding van de benen. Door met je handen het bekken van je kindje te kantelen, waarbij de billen als het ware nog wat lager zakken, kan je dit vrij eenvoudig voor elkaar krijgen.
* Als je kindje eenmaal in de Womboo zit, zorg dan dat je makkelijk een kus op het hoofd kan geven. Zit je kindje lager, dan is het dragen uiteindelijk minder ergonomisch voor jezelf en ook kan het volhouden van de M-houding lastiger zijn.
* Maak, zeker bij jonge baby’s onder de 3 maanden, goed gebruik van het hoofdondersteuningsflapje. De hoofdbalans is nog niet ontwikkeld en ondersteuning aan de achterzijde is continu nodig. Wat heel prettig kan zijn, is om een klein doekje, zoals een (schoon) spuugdoekje, op te rollen en vervolgens in het hoofdondersteuningsflapje te rollen. Op deze manier kan het kapje nog wat meer steun bieden. Zorg er daarbij voor dat de afstand tussen het hoofdje van je kind en jouw borst klein is. Je kind heeft dan genoeg mogelijkheid om de hoofdbalans te trainen maar tegelijkertijd voldoende ondersteuning als het wil uitrusten of slaapt.
* Heeft je kind een voorkeurshouding? Probeer dan met het hoofdondersteuningsflapje om de voorkeurskant af te schermen, zodat aan de andere kant de afleiding zichtbaar is.

Heb je een hulpvraag of zorgvraag? Heeft je baby een voorkeurshouding, problemen in de prikkelverwerking of een ander probleem en wil je de Womboo gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op voor advies gericht op het dragen in combinatie met de hulpvraag van je kind.

Benieuwd naar meer informatie over Kinderfysio Groei? Bekijk hier hun website: www.kinderfysiotherapiegroei.nl