Zo bevorder je de hechting met je baby

Wat is hechting met je baby?

Zodra je baby geboren wordt heeft het een hoop prikkels te verwerken. Vanuit een veilige en warme baarmoeder kom de baby terecht in een wereld vol geluiden en andere prikkels. De geborgenheid en veiligheid van de buik is er enkel nog als ouders heel dichtbij zijn.

Waarom is hechting zo belangrijk?

Als ouders wil je die geborgenheid en veiligheid bieden om zo de hechting te bevorderen. Kinderen met een veilige hechting hebben meer zelfvertrouwen, zijn socialer en ontwikkelen sneller dan kinderen met een mindere hechting. Als je veilig gehecht bent ga je dus met een hoop meer vertrouwen de wereld in en heeft je kindje een stevige basis.

Hoe bevorder je de hechting met je pasgeboren baby?

De kraamtijd is daarvoor een belangrijke en spannende periode voor zowel jou als je baby. Hoe meer je bij je baby bent hoe beter je leert wat hij nodig heeft. Probeer zoveel mogelijk prikkels voor jullie als ouders en voor de baby te vermijden en draag je baby veel bij je.

Doordat de baby de geur, hartslag en stem herkent voelt de baby zich veilig. Door huid-op- huid te buidelen en de baarmoeder na te bootsen versterk je de hechting van de baby met jou als ouder en andersom.