Zo verminder je spugen na de voeding

Wat is spugen bij baby’s?

Bij het spugen van je baby komt de borstvoeding of flesvoeding uit de maag omhoog, dit wordt ook wel reflux genoemd. Veel pasgeboren baby’s hebben de eerste paar maanden last van reflux. In de meeste gevallen is dit heel onschuldig en gaat het vanzelf over voordat de baby 1 jaar is. Je kunt het spugen verminderen door je baby rechtop te dragen of te buidelen in het Womboo® Buidelshirt na de voeding.

Waarom spugen baby’s?

Het kan moeilijk zijn om te zien dat je baby na het voeden vaak spuugt. Het is niet alleen een teken van ongemak voor je baby, maar het kan ook leiden tot onnodige frustratie voor jou als ouder. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het spugen van je baby te verminderen.

Een mogelijke oorzaak van het spugen van je baby kan zijn dat hij of zij te veel voeding in één keer binnenkrijgt. Probeer de voeding van je baby daarom te spreiden over meerdere kleine porties gedurende de dag. Dit kan helpen om de maag van je baby minder te belasten en het spugen te verminderen.

Een andere mogelijke oorzaak van het spugen van je baby kan zijn dat hij of zij te snel drinkt. Probeer daarom de voedingssnelheid van je baby te verlagen. Dit kan je doen door de fles anders vast te houden of door het gebruik van een speen met een kleiner gaatje. Hierdoor zal je baby minder lucht inslikken en minder snel drinken.

Hoe kan je spugen verminderen?

Het kan goed helpen om je baby na het voeden enige tijd rechtop te houden. Hierdoor krijgt de voeding de tijd om te zakken en wordt het spugen verminderd. Probeer je baby gedurende 20 tot 30 minuten na het voeden rechtop te houden. Dit kan ook helpen om eventuele krampjes te verminderen. Het Buidelshirt van Womboo is hier de beste oplossing voor. Je kunt namelijk gewoon lekker op de bank zitten zonder knopen of gespen in je rug. Plus je kunt je baby prikkelarm binnen 30 sec. in de buidel laten glijden. Dit levert geen stress op voor de baby en voor jou.

Als je baby blijft spugen, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een arts of verpleegkundige. Zij kunnen je helpen om de oorzaak van het spugen te achterhalen en samen met jou een plan opstellen om het spugen te verminderen.

Raadpleeg je arts voor meer adviezen tegen reflux of bekijk Thuisarts.nl.